dhsyprotoporia@gmail.com

Ανακοίνωση: Σχετικά με τη φοροκαταιγίδα του νέου μνημονιακού Πολυνομοσχεδίου

Δημοκρατική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία

Η φορο-καταιγίδα που έρχεται με την κατάθεση του επερχόμενου μνημονιακού Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, παίρνει τραγικές διαστάσεις, όχι μόνο λόγω των νέων μέτρων που λαμβάνονται, αλλά διότι έρχεται να προστεθεί στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους τα δύο προηγούμενα Μνημόνια, ιδίως για τα λαϊκά στρώματα τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

1. Ο υπάρχον σχεδιασμός, όχι μόνο διατηρεί στο ακέραιο έναν πραγματικά άδικο φόρο (τον ΕΝΦΙΑ), επιμένοντας έτσι να φορολογεί το ακίνητο (και μάλιστα σε αντικειμενικές αξίες του 2007!) και όχι το σύνολο της περιουσίας, αλλά έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στον μικρο-ιδιοκτήτη τόσο μέσω της αύξησης των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια όσο και μέσω της φορολόγησης μη εισπραχθέντων ενοικίων. Με τον τρόπο αυτό στερεί από τον μικρο-ιδιοκτήτη το δικαίωμα της εκχώρησης των μη εισπραχθέντων ενοικίων στο Δημόσιο, φέρνοντας έτσι σε σύγκρουση ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, οι οποίοι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων άνεργοι ή χαμηλόμισθοι.

2. Την ίδια ώρα αυστηροποιεί πρόστιμα και ποινικές διατάξεις, παραβλέποντας το γεγονός ότι ουδέποτε η αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων επέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η φοροδιαφυγή, δημιουργούνται νέες εστίες φορολογικής παρανομίας και τελικά οι επιχειρήσεις οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οριστικό κλείσιμο.

3. Από την άλλη πλευρά, αγνοείται συστηματικά και επιδεικτικά ότι η μόνη πολιτική που θα μπορούσε να επιφέρει άμεσα και θετικά αποτελέσματα, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, είναι ο προληπτικός έλεγχος, μέσω του ΣΔΟΕ, ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη Υπηρεσία διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και «κουλτούρα ελέγχου» της φοροδιαφυγής.

Αντ’ αυτού η Συγκυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει πιστά το παράδειγμα της προηγούμενης, προχωρώντας στο διαμελισμό και τη διάλυση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, αφού στην πραγματικότητα αυτό που πρωτίστως την ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της πολιτικής εποπτείας και διαχείρισης των μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς και διαπλοκής της τελευταίας εικοσαετίας!

4. Κατά τα άλλα, ισχυρίζεται ότι στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (!) και προς το σκοπό αυτό… στοχοποιώντας για μία ακόμα φορά τα «συνήθη υποζύγια», επιβάλλει σε δημοσίους υπαλλήλους και στο σύνολο των συνταξιούχων νέα, επιπρόσθετα, μόνιμα και σκληρά capital controls (αντί να τα καταργήσει, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε προεκλογικά). Με τον τρόπο αυτό περιορίζει το εβδομαδιαίο ποσό ανάληψης από τις τράπεζες σε 150 ευρώ (από 420 που ισχύει σήμερα), γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη ζωή και την καθημερινότητα ανθρώπων που ήδη είναι υποχρεωμένοι με το πενιχρό μισθό/σύνταξη που τους έχει απομείνει να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, τις σπουδές των παιδιών τους και να συντηρούν τα άνεργα μέλη της οικογένειάς τους.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση:
• Να εγκαταλείψει την υλοποίηση πολιτικών πρακτικών που έχουν ήδη αποτύχει στο παρελθόν και μάλιστα με παταγώδη τρόπο.
• Να μεριμνήσει για την προστασία μισθωτών και συνταξιούχων που εξακολουθούν να αποτελούν τα συνήθη υποζύγια και να αντιμετωπίζονται ως ο εύκολος στόχος κάθε φορομπηχτικής πολιτικής.
• Να λάβει ουσιαστικές και κοινωνικά δίκαιες αποφάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, καθώς αυτά παραμένουν ακόμη σήμερα στο επίπεδο των εξαγγελιών και της καθημερινής προπαγάνδας στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Για τη Γραμματεία
της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Πρωτοπορίας

Ο Πρόεδρος            Η Γενική Γραμματέας
Ηλίας Δόλγυρας            Τάνια Καραγιάννη

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click