Καμία ανοχή σε συνέχιση λογικών που έρχονται από το παρελθόν.

Ισότητα, ισονομία, διαφάνεια στη λειτουργία όλων των υπηρεσιακών οργάνων!

Σεβασμός όλων των συναδέλφων!           

                Με αφορμή τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά προσώπου που «υποτίθεται» ότι ως ρόλο του πρέπει να έχει την «προστασία» των συναδέλφων του και την εξασφάλιση συνθηκών ισότητας και ισονομίας, αλλά κάνει σε πολλές περιπτώσεις τα ακριβώς αντίθετα με τον πιο απαράδεκτο και αντισυναδελφικό τρόπο, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  • Τα αιρετά όργανα οφείλουν να εκπροσωπούν όλους και όχι μόνο αυτούς που τα εξέλεξαν. Δεν αποτελούν τμήμα της διοίκησης και οφείλουν να μην ταυτίζονται διαρκώς μαζί της σε όλες τις ενέργειές της.Οφείλουν να είναι μαχητικά και διεκδικητικά στις πράξεις και όχι βουβά και ανύπαρκτα την ώρα που πρέπει να διαφωνήσουν και «λιοντάρια» στα τηλέφωνα, παραμυθιάζοντας τον κόσμο! Οφείλουν να εξασφαλίζουν συνθήκες ίσης και αντικειμενικής αντιμετώπισης για όλους. Οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία τους πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και γνωστοί σε όλους και όχι να αλλάζουν ανάλογα με τις ορέξεις τους ή ανάλογα με την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάθε φορά.
  • Ο σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου, δεν είναι συνδικαλιστική απαίτηση αλλά στάση και τρόπος ζωής.Όποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί και λειτουργεί απαράδεκτα, έρχεται κάποια στιγμή που το αντιλαμβάνεται αλλά με οδυνηρό για τον ίδιο τρόπο. Όποιος νομίζει ότι αντλεί υπερεξουσία από μία αιρετή θέση και μπορεί να εκφράζεται με χυδαίο τρόπο έναντι των άλλων κατηγορώντας, κουτσομπολεύοντας και κρίνοντας πάντα με κακεντρέχεια τους συναδέλφους του, όποιος νομίζει ότι μπορεί να «πουλάει» εξουσία, ωρυόμενος, σε εργαζόμενους σε διοικητικές θέσεις προκειμένου να πειθαρχούν στις επιθυμίες του, όποιος νομίζει ότι μπορεί να φέρεται άσχημα σε συναδέλφους αναπληρωτές γιατί τάχα εξαρτώνται από αυτόν,  έρχεται κάποτε η ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ίδιες του τις ενέργειες.
  • Η τήρηση των κανόνων λειτουργίας των συλλογικών οργάνων ανήκει ασφαλώς στα πρόσωπα που τα απαρτίζουν, αλλά όταν κάποια από αυτά βρίσκονται σε εμφανή αδυναμία να φερθούν αξιοπρεπώς, αυτός που έχει την πρωταρχική θεσμική ευθύνη οφείλει να εξασφαλίζει ομαλές συνθήκες λειτουργίας.Σε περίπτωση που δεν το κάνει είναι συνυπεύθυνος και ενισχύει τις υποψίες ότι ίσως είναι τμήμα μιας στρατηγικής που εκπορεύεται από τον ίδιο.
  • Η προσπάθεια δημιουργίας «παράγκας» στο εσωτερικό του κλάδου,εντός της οποίας γίνονται εξυπηρετήσεις κάθε είδους, διακινούνται «χρήσιμες» πληροφορίες για κενά σχολείων, αποσπάσεις - βελτιώσεις θέσεων με χαρτιά γιατρού και η αποστολή «θριαμβευτικών» μηνυμάτων πως τάχα όσοι προσέτρεξαν στην «παράγκα» εξυπηρετήθηκαν ενώ οι υπόλοιποι όχι, εξευτελίζει τον ρόλο της εκπροσώπησης αλλά και της διοίκησης, γελοιοποιεί τα πρόσωπα που συμμετέχουν, υποτιμά τους συναδέλφους και δημιουργεί καταστάσεις που ανήκουν στο «βαθύ» παρελθόν.
  • Η λειτουργία «εξωθεσμικών» κέντρων,σε καφετέριες της πόλης(!!), όπου κάποιοι «μοιράζουν» δήθεν απόρρητες και χρήσιμες συμβουλές, αποτελεί τεράστια κοροϊδία προς τους συναδέλφους και ντροπή για αυτούς που το κάνουν. Τα τηλέφωνα και τα μηνύματα πως τάχα το θέμα λύθηκε «κατόπιν ενεργειών» αυτού που υποτίθεται ότι έχει χρέος να διασφαλίζει την ισονομία, δημιουργούν συνθήκες ατομικού αυτοεξευτελισμού και «μαυρογιαλουρισμού».
  • Η συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται στα πλαίσια της κάλυψης των υπαρξιακών αδιεξόδων του καθενός. Για αυτά υπάρχουν αρμόδιοι, οι οποίοι βρίσκονται εκτός του κλάδου, να βοηθήσουν στην επίλυσή τους.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χαλκίδας, έχει διαχωρίσει τη θέση της από τέτοιες πρακτικές και βρίσκεται σε διαρκή διαμάχη μαζί τους. Οι εκπρόσωποί της προσπαθούν να λειτουργούν ως εκπρόσωποι όλων των εκπαιδευτικών και να ανταποκρίνονται στον θεσμικό τους ρόλο με σεβασμό, υπευθυνότητα, αγωνιστικότητα και διαφάνεια. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν συνθήκες αντικειμενικοποίησης όλων των κριτηρίων ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες υποκειμενικής δράσης στην οποία είναι εύκολο να «διολισθήσει» ο καθένας. Ενημερώνουν άμεσα μετά τη λήξη των υπηρεσιακών συμβουλίων για τις αποφάσεις τους, με κείμενά τους, όλους τους συναδέλφους και όχι μόνο τους «κολλητούς» τους με τηλεφωνική επικοινωνία! Δεν κοροϊδεύουν τους συναδέλφους «πουλώντας» πληροφόρηση και εξυπηρέτηση για τους λίγους γιατί τελικά αυτό καταλήγει να είναι σε βάρος των πολλών.

Δηλώνουμε σε όλες τις κατευθύνσεις, πως όπως παλαιότερα πετύχαμε να μοριοδοτούνται οι αποσπάσεις εντός του νομού της Εύβοιας και να μην αναγκάζονται οι εκπαιδευτικοί να παρακαλούν παράγοντες και παραγοντίσκους ενώ σε όλη την υπόλοιπη Χώρα αυτό έγινε μετά από μία δεκαετία(!!), έτσι και τώρα δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν λογικές προσώπων που ανήκουν στο παρελθόν. Η συνέχιση συμπεριφορών εκτός πλαισίων θα παίρνει στο εξής άμεση απάντηση σε πολλαπλά επίπεδα. Κανείς συνάδελφος δεν έχει ανάγκη «σωτήρων», κανένας δεν χρειάζεται να παρακαλέσει για να ικανοποιηθεί το αίτημά του, αν αυτό είναι σωστό και δίκαιο. Όλοι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε συνθήκες λειτουργίας που θα τιμούν και θα αναβαθμίζουν τον ρόλο του εκπαιδευτικού.

 

 

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χαλκίδας

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click