ΣΑΒΒΑΤ017 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΕΘΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαζικές αποχωρήσεις στην εκπαίδευση

Πάνω από 7.000 εργαζόμενοι ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν.

Διαθεσιμότητα, μετατάξεις και εφάπαξ οδηγούν χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές στην έξοδο από τα σχολεία. Ένας στους επτά διοικητικούς υπάλληλους οε ΑΕΙ ΤΕΙ έχει θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη .

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Κύμα φυγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με περισσότερες από 7.000 συνταξιοδοτήσεις δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Ο φόβος για νέες λίστες διαθεσιμότητας, σι υποχρεωτικές μετατάξεις χιλιάδων εκπαιδευτικών και σι φήμες για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ οδηγούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην... έξοδο από σχολεία και πανεπιστημιακό ιδρύματα. Υπολογίζεται ότι συνολικό 7.357 εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι θα βγουν τους αμέσως επόμενους μήνες σε σύνταξη. Από αυτούς, οι 3.500 θα είναι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περισσότεροι από 1.800 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ περίπου 1.400 διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ ΤΕΙ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η αρχική εκτίμηση που υπήρχε, βάσει των προθέσεων για συνταξιοδότηση που είχαν εκδηλώσει σι καθηγητές στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον Ιούνιο, ήταν ότι θα κατέθεταν αίτηση παραίτησης 2.050 εκπαιδευτικοί. Τελικά oι αιτήσεις ανήλθαν σε 3.500.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση που υποβλήθηκαν από 1 έως και 10 Ιουλίου 2013 ανέρχεται σε 1.562. Αν σ΄αυτές προστεθούν και οι 265 που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΠΕ κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 1.827.

Οι αιτήσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 10% (πέρυσι είχαν συνταξιοδοτηθεί και στις δύο βαθμίδες 4.765 δάσκαλοι και καθηγητές). Από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας, ο κύριος όγκος που αποχωρεί είναι δάσκαλοι (1.287), 408 νηπιαγωγοί, 132 καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας, Φυσικής Αγωγής και Μουσικής.

Την περσινή χρονιά, τη μερίδα του λέοντος στις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών είχαν οι φιλόλογοι με 1.074 αποχωρήσεις, όσες περίπου είχαν και οι δάσκαλοι. Ακολούθησαν οι μαθηματικοί με 517, οι φυσικοί με 224, Αγγλικής 188, γυμναστές 165. Στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, παρατηρείται κύμα συνταξιοδοτήσεων των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς πολλοί φοβούνται μήπως και ενταχτούν στις λίστες της διαθεσιμότητας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, από τους 10.200 διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται έως σήμερα στα πανεπιστημιακό και τεχνολογικά ιδρύματα, 1.500 θα τεθούν το νέο ακαδημαϊκό έτος σε καθεστώς διαθεσιμότητας. ........    Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»

Πηγή Έθνος

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click