ΑΦΗΣΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΡΚΕΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συμβιβασμός για τα μάτια της Μέρκελ

Με «φουλ» του συμβιβασμού τελείωσε η διαπραγματευτική παρτίδα που κράτησε ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, υπό το φόβο των επερχόμενων γερμανικών εκλογών. Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες προς τις δύο πλευρές ήταν ξεκάθαρο: «Μην προκαλέσετε εμπλοκή που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην καγκελάριο Μέρκελ».

Υπό αυτές τις συνθήκες, κυβέρνηση και δανειστές προτίμησαν να κάνουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις (με πρώτη την τρόικα) ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή πριν από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές άφησαν ανοιχτά αρκετά δημοσιονομικά θέματα που θα εξεταστούν στην επόμενη επίσκεψη των ελεγκτών το φθινόπωρο, κατά πάσα πιθανότητα μετά τις γερμανικές εκλογές, κάνοντας πλέον την επερχόμενη αξιολόγηση να μοιάζει με «εφιάλτη» εξαιτίας των νέων μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, οι δύο πλευρές στο μέτωπο του μηδενισμού του δημοσιονομικού κενού, που υπάρχει για τη διετία 2013-2014 ύψους 2 δισ. ευρώ, κατέληξαν στα εξής:

Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), τα 2/3 της τρόικας Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), τα 2/3 της τρόικας ** Επιβολή «claw back» στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

** Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά πρότεινε ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των διαφόρων εξαιρέσεων στον ΟΑΕΕ, που απαλλάσσουν χιλιάδες ασφαλισμένους από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο.

** Οι συντάξεις των αποστράτων θα συνεχίσουν να καταβάλλονται βάσει του παλαιού μισθολογίου, ενώ οι ίδες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στους μισθούς των εν ενεργεία στρατιωτικών. Ως αντιστάθμισμα των 250 εκατ. ευρώ που θα χαθούν από τις μειώσεις των συντάξεων, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά 100 εκατ. ευρώ.

** Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα του 2014 πήρε παράταση έως τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ελεγκτές δεν πείστηκαν από το σενάριο που τους παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών. Αν και προς το παρόν η κατ' αρχήν συμφωνία είναι ο νέος φόρος να εισπράττεται από τις εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, οι διαπραγματεύσεις έχουν ακόμα δρόμο.

Ανοιχτό μέχρι και την τελευταία στιγμή θα μείνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει οι απώλειες εσόδων 100 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ πιλοτικά για ένα εξάμηνο, να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα, όπως η επιβολή από φέτος και όχι από το 2014 του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ., σκάφη κ.λπ. Η βιασύνη των δύο πλευρών να κλείσουν εδώ και τώρα όλα τα φλέγοντα ζητήματα φαίνεται και από το γεγονός ότι οι συνομιλίες για τεχνικά θέματα, ώστε να οριστικοποιηθούν τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP), θα συνεχιστούν και σήμερα στο Euro Working Group, έως και την έναρξη του Eurogroup στις 3 μ.μ. ώρα Βρυξελλών, το οποίο αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την (τμηματική, όπως όλα δείχνουν) εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» που θα περιλαμβάνει όλα τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση αλλά και τις προαπαιτούμενες δράσεις, δεν θα κατατεθεί τελικά -όπως είχε προγραμματιστεί- σήμερα, αλλά την Τρίτη. Η καθυστέρηση οφείλεται αφ' ενός στο γεγονός ότι το Eurogroup θέλει να ελέγξει το περιεχόμενό του πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να βεβαιωθούν ότι καλύπτει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, και αφ' ετέρου εκκρεμούν ακόμη κάποιες διατάξεις υπουργείων, που μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν παραδοθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που συντάσσουν το πολυνομοσχέδιο.

Οι διαπραγματεύσεις, που συνεχίστηκαν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, λίγη ώρα πριν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι επικεφαλής των δανειστών πετάξουν για Βρυξέλλες. Εξερχόμενος χθες από την τελευταία σύσκεψη επί ελληνικού εδάφους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Αισιοδοξώ ότι αύριο βράδυ (σ.σ. απόψε) θα έχουμε συμφωνία», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος ανέφερε στου δημοσιογράφους: «Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος. Ελπίζω να έχουμε συμφωνία αύριο (σ.σ. σήμερα), πριν από το Eurogroup».

«Πάσα» Ολι Ρεν, αισιοδοξία Μοσκοβισί

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελλήνων», δήλωσε χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολι Ρεν, υπογραμμίζοντας ότι «όλα εξαρτώνται από την ικανότητά τους να τηρήσουν το σύνολο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και για το οποίο έχουμε συμφωνήσει».

«Σίγουρος» πως η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία κατ' αρχάς μεταξύ τους και στη συνέχεια με την Αθήνα δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιοδόξος αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εκταμίευση της πολύτιμης για την ελληνική οικονομία δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, εκτιμώντας μάλιστα με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία ότι «η οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει τελειώσει».

Στο μεταξύ, εισηγήθηκε να θεσπιστεί ένας «υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης», ο οποίος θα ηγείται του Eurogroup και θα αναλάβει και το ρόλο του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click