ΝΙΚΟΣ ΑΞΙΜΙΩΤΗΣ, αντιπρόσωπος της ΔΗΣΥ από το Σύλλογο  Καβάλας, ομιλία στην 86η Γ.Σ. της ΔΟΕ

 

                        Είμαι αναπληρωτής ειδικής αγωγής, εκλέχτηκα αντιπρόσωπος από την Καβάλα. Αυτό το σακίδιο, συνάδελφοι, περιέχει τα όνειρα και τις ελπίδες μας για μόνιμο διορισμό. Με αυτό το σακίδιο γυρίζουμε εδώ και 16 χρόνια όλη την Ελλάδα, με τις βαλίτσες μας, τις κούτες μας και υπηρετούμε επάξια το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Ο εμπαιγμός μας και η κοροϊδία και απ’ αυτή την κυβέρνηση συνεχίζεται. Οι χιλιάδες προσλήψεις και οι διορισμοί που μας υποσχέθηκαν έμειναν μόνο στα χαρτιά. Μετατέθηκαν σε βάθος τριετίας, όπως σε βάθος τριετίας μεταφέρθηκε και η 14χρονη ενιαία εκπαίδευση. Η πολύχρονη αδιοριστία, οι επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς και το απαράδεκτο καθεστώς της αξιοποίησης 20 χιλιάδων και πλέον αναπληρωτών δεν μπορούν να συνεχιστούν.

                        Η Ομοσπονδία πρέπει να πάρει άμεσα θέση γι’ αυτό το ζήτημα. Πρέπει να το βάλει μπροστά το θέμα των διορισμών, συνάδελφοι. Πόσο όμως έγινε γνωστό απ’ αυτό το Προεδρείο, απ’ αυτή εδώ τη σύνθεση του Δ.Σ. και απ’ αυτές τις ισορροπίες ότι προχθές απολύθηκαν 20.000 αναπληρωτές, 20.000 συμβασιούχοι; Πόσο το ξέρει η ελληνική κοινωνία αυτό; Πού το ξέρουνε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο υπόλοιπος κόσμος ότι απολυθήκαμε;

Τα θέματα των αναπληρωτών αγγίζουν και αυτά των μόνιμων. Αν δεν υπάρξουν διορισμοί δεν θα υπάρξουνε ούτε μεταθέσεις, ούτε μετατάξεις. Του χρόνου θα έχουμε, επίσης, αρνητικό ρεκόρ σε όλα αυτά εδώ πέρα. Και επιτέλους τι κάνουμε για τις οικογένειες των εκπαιδευτικών, τις οικογένειες των εκπαιδευτικών μόνιμων και αναπληρωτών; Άλλαξε το νομικό καθεστώς; Άλλαξε τόσα χρόνια;

Το νέο δεν είναι, συνάδελφοι, ότι ξανααπολυθήκαμε. Το νέο είναι ότι δεν θα ξαναπροσληφθούμε του χρόνου. Πολύ λιγότεροι του χρόνου θα είμαστε στα σχολεία. Ήδη ήμασταν λιγότεροι αναπληρωτές γενικής και στην Καβάλα και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Η ευαισθησία που θα έδειχνε το Υπουργείο Παιδείας στην ειδική αγωγή μετατράπηκε σε δυο τροπολογίες. Μία τον Αύγουστο που δίνει το δικαίωμα σε κάθε υπεράριθμο συνάδελφο να πάρει μια θέση αναπληρωτή δασκάλου και νηπιαγωγού ειδικής αγωγής που τόσα χρόνια αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας, αλλά και η πρόσφατη τροπολογία που καταργεί το βασικό πτυχίο ειδικής αγωγής, σε μια προσπάθεια να διχάσει όλο τον κλάδο.

Στην ουσία η ειδική αγωγή είναι η αρχή. Και στην τελική ποιους υπεράριθμους, συνάδελφοι; Στην Καβάλα τόσα χρόνια έγιναν μεταθέσεις, ενώ από πέρυσι με το νέο σύστημα, με το νέο ολοήμερο σχολείο δημιουργήθηκε μια τεχνητή κοιτίδα, μια δεξαμενή υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Δώσαμε μάχες στο Σύλλογό μας να "κρύψουμε" εκπαιδευτικούς, να "σπάσουμε" τμήματα, για να τους γλυτώσουμε από το να μεταφερθούνε στη Θάσο. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος.

Δυστυχώς, δυστυχώς λέω δεν υπάρχει ούτε ένας συνάδελφος εκπαιδευτικός στα σχολεία μας που να είναι ήρεμος. Από τον πιο παλιό ο οποίος έχει εγκλωβιστεί και δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη, από τον τελευταίο που φοβάται να βγει υπεράριθμος μέχρι και τον αναπληρωτή που δεν ξέρει πότε και πού θα δουλέψει.

                        Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το νηπιαγωγείο βάλλεται, το ολοήμερο κινδυνεύει και μέσα σ’ όλα αυτά χθες φτάσανε και οι νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Για όλα αυτά η ΔΟΕ και το νέο Δ.Σ. πρέπει να παλέψει και να κατευθυνθεί : στο να επιστρέψει ο υπεύθυνος του ολοημέρου, στην ενιαία 14χρονη εκπαίδευση, στο επίδομα ανεργίας σε όλους τους αναπληρωτές, στο δικαίωμα αναρρωτικής άδειας και άδεια λοχείας ίδιο με αυτή των μόνιμων, στα πλήρη ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

                        Αλλά για ποια ισότητα, συνάδελφοι, μιλάμε όταν μια μέρα πριν απολυθούμε, όταν μια μέρα γίνονται διαδικασίες και έρχεται μια εγκύκλιος και λέει ότι εξαιρούνται οι αναπληρωτές από τους Συλλόγους Διδασκόντων. Σκεφτείτε πώς αισθανθήκαμε όταν δουλεύουμε τόσα χρόνια σε αυτά τα σχολεία και μας λένε ότι δεν μετράει η γνώμη μας. Για ποια ισότητα μιλάμε; Και μας βγάζουν έξω απ’ το φύλλο αποτίμησης. Όχι βέβαια ότι θα το συμπληρώναμε, αλλά αυτό δείχνει μια ξεκάθαρη αντίληψη για το πώς το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει τους αναπληρωτές.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και θα πρέπει αυτές τις μέρες εδώ μέσα να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να βάλουμε κόκκινες γραμμές, ώστε όποια κυβέρνηση και να έρθει, όποιος και να είναι ο Υπουργός Παιδείας αν ξεπεράσει αυτές τις γραμμές όλοι μαζί, μια γροθιά, σύσσωμοι να βγούμε να τις υπερασπιστούμε.

 

Σας ευχαριστώ πολύ. 

 

 

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click