Ν. ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ, αντιπρόσωπος της ΔΗΣΥ απο το Σύλλογο «ΑΘΗΝΑ» - Ομιλία στην 86η Γ.Σ. της ΔΟΕ

 

 

                        Είμαι εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συνεργασίας. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από μία παρατήρηση. Εχθές η συνεδρίαση ξεκίνησε με 3 ώρες καθυστέρηση, για να διαπραγματευτείτε το αυτονόητο. Σας προτείναμε εχθές από την πρώτη στιγμή και για να μην χαθεί χρόνος η πλειοψηφία του Προεδρείου να λαμβάνεται με την ψήφο μιας απ’ τις δύο πρώτες παρατάξεις. Οφείλω να πω σήμερα και μετά από ώριμη σκέψη ότι τελικά μετά από σκληρή διαπραγμάτευση συμφωνήσατε να είναι μόνο η μία, η πρώτη, η ΔΑΚΕ. Τυχόν ομοιότητες με άλλες διαπραγματεύσεις είναι μόνο τυχαίες.

Εχτές, επίσης, κάποιοι αμφισβητήσατε στην αίθουσα αυτή και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών που έγιναν στους Συλλόγους σε όλη τη χώρα και αμφισβητήσατε και τη δεύτερη θέση της ΔΗΣΥ. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, ή δεν θέλετε να το πιστέψετε ή σκέφτεστε συμφωνίες περίεργες. Θα το δούμε πώς θα πάει, πώς θα εξελιχθούν οι ημέρες οι επόμενες. Ή δεν θέλετε να καταλάβετε ότι ο λαϊκισμός και η ψευτοανεξαρτησία κάποτε έχoυν τέλος, είτε δεν μπορείτε να ερμηνεύσετε και να δικαιολογήσετε το δικό σας κακό αποτέλεσμα.

Κάποιοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες θεωρήσατε ότι η παρουσία της Δημοκρατικής Συνεργασίας, της ΔΗΣΥ, στο χώρο των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εξαρτάται από τις σχέσεις της με την εξουσία. Από τις πελατειακές σχέσεις που δημιουργεί ο εναγκαλισμός με την εξουσία. Κάποιοι βιαστήκατε να μας τελειώσετε. Κάποιοι οι οποίοι βρίσκεστε και στο κέντρο, λιγοστοί πλέον, στο κέντρο αυτής της Συνέλευσης και της αίθουσας.

Κάποιοι προχωρήσατε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια σε ένα μπούλινγκ των στελεχών μας και των μελών μας, σε όλη τη χώρα. Διαψευστήκατε όμως. Γιατί; Γιατί η παρουσία μας στο χώρο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εξαρτάται, φίλες και φίλοι, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, διαχρονικά από τις αξίες, τις αρχές, τις θέσεις μας, τα πρόσωπα των στελεχών μας, τους αγώνες μας για την καταξίωση του Έλληνα εκπαιδευτικού και τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών μας.

Η σχέση εμπιστοσύνης με τη βάση των συναδέλφων είναι ισχυρή και ενισχύεται κάθε μέρα σε όλη τη χώρα. Είμαστε η παράταξη η οποία ταύτισε τους αγώνες με την κατάργηση του επιθεωρητισμού, την ανωτατοποίηση των Παιδαγωγικών Ακαδημιών, αλλαγές που άλλαξαν το ρόλο του δασκάλου στην κοινωνία. Με τη δημιουργία των ΕΑΕΠ που έφεραν στην εκπαίδευση χιλιάδες εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Δεύτερη ξένη γλώσσα, πληροφορική, θεατρική αγωγή, εικαστικά, η παράταξη η οποία ταυτίστηκε με νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, με την εξίσωση των μισθών των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτές είναι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει διαχρονικά στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η παράταξη η οποία ταυτίστηκε με τη δημιουργία των ολοήμερων σχολείων, που μοριοδότησε και αγωνίστηκε να μοριοδοτήσει τις αποσπάσεις για να υπάρχει διαφάνεια παντού. Που δημιούργησε και στήριξε τις υποστηρικτικές δομές και θα σας πω σε λίγο για όλα αυτά, γιατί τα λέω, τις τάξεις υποδοχής, τα τμήματα ένταξης, την παράλληλη στήριξη. Οι άλλοι, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, όλα αυτά τα χρόνια, όλα αυτά τα κατέκριναν και όσοι δεν τα κατέκριναν απλά προσπαθούσαν να τα διαχειριστούν.

Αυτές όμως ήταν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά είναι τα προβλήματα που σήμερα βρίσκουμε μπροστά μας, αυτές οι δομές είναι σήμερα που εσείς καταργείτε, που κάποιοι που στηρίζαν αυτές τις πολιτικές σήμερα βλέπουν να επιβεβαιώνεται η κατάργηση αυτών των δομών.

Σήμερα πολλοί λέμε ότι έχουμε μια άλλη εκπαιδευτική και πολιτική πραγματικότητα. Πράγματι, είναι μια άλλη εκπαιδευτική πραγματικότητα. Γιατί; Γιατί τα ΕΑΕΠ καταργήθηκαν. Γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στην ανεργία. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων δεν βρίσκουν δουλειά. Και άραγε πότε λέγατε την αλήθεια; Όταν ήσασταν κατά των ΕΑΕΠ τα τελευταία χρόνια ή σήμερα οι οποίοι υποστηρίζετε τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών στην εργασία;

Πείτε μας πότε λέγατε την αλήθεια, γιατί δεν μπορεί και τότε και σήμερα να λέτε την αλήθεια. Γιατί τα μόνα σχολεία, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, τα οποία έδιναν θέσεις εργασίας και έβαζαν νέες ειδικότητες ήταν τα ΕΑΕΠ και τα ολοήμερα σχολεία. Το ολοήμερο σχολείο σήμερα συρρικνώνεται. Οι μεταθέσεις για τις οποίες κοπτόσασταν τα τελευταία χρόνια με μότο κάθε εκπαιδευτικός στο χώρο συμφερόντων του συρρικνώθηκαν και περιορίστηκαν στο 11%. Οι προσλήψεις από 20.000 τα προηγούμενα χρόνια σήμερα μηδενίστηκαν ή σε κάθε περίπτωση έχουν πάει σε βάθος τριετίας. Το ολοήμερο στενάζει απ’ τις πολιτικές της κυβέρνησης, που όλο το προηγούμενο διάστημα και κάθε μήνα ήλεγχε τους διευθυντές για να δίνουν ονομαστικές καταστάσεις των μαθητών, προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν τα τμήματα και βέβαια ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι διευθυντές να δίνουν και κάθε μήνα μικρότερο αριθμό τμημάτων γιατί φοβόντουσαν την πίεση η οποία ασκείτο.

Το ολοήμερο νηπιαγωγείο στενάζει κάτω απ’ τις πολιτικές σας. Η τοπική αυτοδιοίκηση επαναφέρει το αίτημα υπαγωγής στους Δήμους. Αυτά είναι τα ζητήματα. Οι βασικοί τίτλοι σπουδών στην ειδική αγωγή υποβαθμίζονται. Το αφορολόγητο μειώνεται. Αυξάνονται συνεχώς οι εισφορές. Καταργούνται και συρρικνώνονται τα σχολεία. Τι έχετε να πείτε για τη χθεσινή απόφαση του Υπουργού να καταργήσει  και να συγχωνεύσει  σχολεία στη Μακεδονία, στην Κρήτη, σε ολόκληρη τη χώρα; Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνονται δραματικά οι συντάξεις. Αυτά είναι τα ζητήματα που εμείς αντιπαλεύουμε.    

Έφεραν τη δεύτερη ανάθεση. Γιατί δεν το λέτε αυτό; Και γύρισαν την εκπαίδευση στην εποχή του ’80, όταν ο δάσκαλος έκανε τη μουσική, τη φυσική αγωγή και στα πενταθέσια σχολεία  θα κάνει και την πληροφορική; Διόρισαν στα ΠΥΣΠΕ τους κομματικούς φίλους, αυτοί οι οποίοι ήταν υπέρ της διαφάνειας και διεύρυναν τη σύνθεση τους για να κάνουν πιο εύκολα την επιλογή των στελεχών κατά πώς κρίνουν εκείνοι. Κατάργησαν ακόμα και τη δυνατότητα μείωσης των μαθητών ανά τρεις στα τμήματα που υπάρχουν παιδιά, μαθητές με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι αναπληρωτές δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Κοιτάξτε πόσα και πόσα άλλα μπορεί κανείς να προσθέσει.

Αυτά, λοιπόν, και άλλα τόσα μπορεί κανείς να βρει κρυμμένα πολύ καλά κάτω από το μανδύα της αριστερής αυτής πολιτικής. Η Δημοκρατική Συνεργασία, λοιπόν, είναι δω, παρούσα, αντιμάχεται όλα αυτά τα προβλήματα, είναι στην πρώτη θέση του αγώνα και δίνει τη μάχη με όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σε όλη τη χώρα, για να αλλάξουν αυτά, για να αναδειχθεί ο λαϊκισμός, να αναδειχθεί , ότι η πολιτική του όχι σε όλα ήταν μια πολιτική η οποία δεν οδηγούσε πουθενά. Ήταν μια πολιτική η οποία μας οδήγησε σε αυτό το χάλι. Εμείς πάμε μπροστά και καλούμε τους συναδέλφους μας και στην αίθουσα αυτή και σε ολόκληρη τη χώρα να συμπορευθούν μαζί μας.                             Ευχαριστώ πολύ.

 

 

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click