ΗΡΩ ΣΟΛΩΜΟΥ, αντιπρόσωπος της ΔΗΣΥ από το Σύλλογο Υπαίθρου Θεσσαλονίκης- Ομιλία στην 86η Γ.Σ. της ΔΟΕ

 

 

                        Είμαι αναπληρώτρια δασκάλα Ειδικής Αγωγής, ΠΕ 71, εκλεγμένη με τη Δημοκρατική Συνεργασία, από το Σύλλογο Υπαίθρου Θεσσαλονίκης.

Για μια ακόμη χρονιά στην Ειδική Αγωγή βιώσαμε την αποσπασματικότητα, την προχειρότητα και την αδιαφορία για τα παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Με δύο τροπολογίες, μία τον περασμένο Αύγουστο και μια δεύτερη το Μάρτιο της φετινής χρονιάς, και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος με τους εμπλεκομένους φορείς, η Ειδική Αγωγή επέστρεψε δυστυχώς πολλά χρόνια πίσω.

Με την εφαρμογή, λοιπόν, των οικονομικίστικων και λογιστικών αλλαγών που ψηφίστηκαν και με το πρόσχημα του αισθήματος δικαίου, πλήττονται πλέον κατάφωρα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα οι επί 15 χρόνια αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής, εξακολουθούν να υφίστανται μία συνεχιζόμενη αδικία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ψηφισμένη τροπολογία του Αυγούστου, αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών, διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα προσόν στην Ειδική Αγωγή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υποβαθμίζεται συνειδητά η παρεχόμενη εκπαίδευση, όχι βέβαια γιατί δε θεωρούνται ικανοί οι συνάδελφοι, αλλά γιατί δεν έχουν κανένα προσόν στην Ειδική Αγωγή. Την ίδια στιγμή, οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή, την επόμενη σχολική χρονιά, θα εργαστούμε για 16η χρονιά ως αναπληρωτές, καλύπτοντας για μια ακόμη χρονιά οργανικά κενά, βλέποντας παράλληλα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ν’ απαξιώνει το βασικό πτυχίο.

Από την άλλη, η ψηφισμένη τροπολογία του Μαρτίου για ακόμη μια φορά υποβαθμίζει το βασικό τίτλο σπουδών. Εμείς οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Ειδικής Αγωγής δεν υποτιμάμε την προσφορά και τις δυνατότητες των κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης με βασικές σπουδές στη γενική εκπαίδευση, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει ν’ απαξιώσουμε τα δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο, αδικώντας άλλους και ανοίγοντας παράθυρα που θα μετατρέψουν σε εργασιακή ζούγκλα την εκπαίδευση.

Η Ομοσπονδία πρέπει να παλέψει για να επιστρέψει η κανονικότητα και να ισχύσει επιτέλους ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα σέβεται πρωτίστως τα παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ταυτόχρονα τους εκπαιδευτικούς τους.

Ευχαριστώ.

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click