Η συνταγή της ανεργίας των αναπληρωτών: 

Παρεμβάσεις-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΡΑ, ΠΑΜΕ.

 

 

 

Εν όψει των αυριανών εκλογών για την ανάδειξη των νέων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, θα ήθελα να καταθέσω στον προβληματισμό σας δύο σημαντικές παραμέτρους: 1) να αναρωτηθούμε ποιοι είναι αυτοί οι συνδικαλιστές που «γλεντάνε» και «αδειάζουν» τον κλάδο και 2) ποια είναι η δική μας ευθύνη απέναντι σε όλο αυτό, μιας και τους ψηφίζουμε.

Εύκολα εντοπίζει κανείς την υποκριτική στάση από τις Παρεμβάσεις-ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΕΡΑ αλλά και το ΠΑΜΕ. Στάση που δίνει ξεκάθαρα το «πάτημα» και την επιχειρηματολογία στον Υπουργό, για όλα όσα αποφάσισε. Σε πρόσφατη συνάντηση μάλιστα με την ΔΟΕ τους το είπε ξεκάθαρα:

"Μη μου πείτε τώρα ότι θα υπερασπιστείτε αυτά τα σχολεία γιατί θυμάμαι καλά τι υποστηρίζατε για αυτά!!"

Για να μην κατηγορηθώ, άδικα, για «στείρα αντιπαράθεση», ας θυμηθούμε μαζί τι ακριβώς τους υπενθύμισε ο Υπουργός, ας θυμηθούμε μαζί τι έλεγαν οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής ανευθυνότητας για τα Ολοήμερα και τα σχολεία ΕΑΕΠ όλα αυτά τα χρόνια:

«Η συνεχής παραμονή των μαθητών σε ένα σχολικό χώρο, όπου η μία δραστηριότητα διαδέχεται την άλλη με έναν αυστηρά προκαθορισμένο ρυθμό, επί 8 τουλάχιστον ώρες είναι αντίθετη με την ομαλή ψυχική ανάπτυξη των παιδιών αυτής της ηλικίας». (http://www.paremvasis.gr/old-site/2003/ek160603.htm)

«Σου μίλησαν τότε για το ολοήμερο, τα νέα γνωστικά αντικείμενα, τη συμβολή τους στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζόμενων γονέων. Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία σκέφτηκες. Και είδες παιδιά να εργάζονται 7 π.μ. με 4 μ.μ., σε ένα σχολείο ακατάλληλο για τέτοια παραμονή. Είδες τον ένα συνάδελφο να μετακινείται υποχρεωτικά - "περίσσευαν ώρες". Είδες τις ειδικότητες και τους νεότερους συναδέλφους να "στρατωνίζονται" μαζί με τα παιδιά». (http://www.paremvasis.gr/old-site/2003/f19/n040203.htm)

«Το σχολείο «ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος», είναι ένα σχολείο απρόσωπο, ένα δημοτικό σχολείο που λειτουργεί με όρους γυμνασίου, όπου η παιδικότητα συντρίβεται κάτω από το βάρος του καθημερινού 7ωρου. Το χαοτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, η εντατικοποίηση, η κινηματογραφική αλλαγή διδασκόντων και γνωστικών αντικειμένων, η αβάσταχτη κούραση από τα εξαντλητικά καθημερινά ωράρια, έχουν ολέθρια αποτελέσματα, ιδιαίτερα για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες». (http://www.paremvasis.gr/old-site/2010/n071210.htm)

«Ένα σχολείο που κατακερματίζει τη γνώση, την υποβιβάζει σε δεξιότητες, εξοντώνει την παιδική ηλικία, καταστρατηγεί ωράρια και εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, γιγαντώνει στην εκπαίδευση την επισφαλή, ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία, μειώνει τις οργανικές θέσεις των σχολείων». (http://www.e-proodos.gr/…/…/ane-riz-prwtob/87--800-961-.html)

«Τα σχολεία ΕΑΕΠ ήταν το πρώτο βήμα για το Νέο Σχολείο της αγοράς της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων και δεν έγιναν για την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης και την εξάλειψη των ανισοτήτων». (http://www.edupame.gr/content)

Και τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ : «Συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι του Τομέα Παιδείας του κόμματος πρότειναν να καταργηθεί το ΕΑΕΠ ώστε να μη γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων. Κάτι που αντιμετωπίζεται θετικά από το Υπουργείο (9 Αυγούστου 2015).

Τώρα, άραγε, δε βρέθηκαν εκτεθειμένοι στα μάτια αυτών που τους είχαν πιστέψει; Τι έχουν να πουν, λοιπόν, οι δυνάμεις της αριστερής ανευθυνότητας και οι εκπρόσωποι/αντιπρόσωποί τους, στους χιλιάδες συναδέλφους που μένουν άνεργοι;

Δε θέλησαν, ούτε υποστήριξαν ποτέ το ΕΑΕΠ και το Ολοήμερο ως τύπο σχολείου, που χάριν αυτού 6.000 επιπλέον δάσκαλοι, 3.000 επιπλέον νηπιαγωγοί και 10.000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων δούλευαν στο δημόσιο σχολείο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης. Ναι, το Ολοήμερο είχε προβλήματα, όμως, δεν πρότειναν λύσεις. Απλά, δεν το ήθελαν.

Συνάδελφοι, από εμάς δεν ψηφίστηκαν αυτοί οι συνδικαλιστές; Φέρουν (και φέρουμε) την αποκλειστική ευθύνη που δίνουν το (πραγματικό και ηθικό) επιχείρημα στο Υπουργείο, για όλα αυτά που συντελούνται. Κατά τη γνώμη μου, μάλιστα, το να «θρηνούν» για το ΕΑΕΠ και το Ολοήμερο σήμερα, είναι ό,τι πιο υποτιμητικό για τον καθένα από εσάς, από εμάς. Όσο υπάρχει αυτή η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ στον κλάδο κι εμείς τη «νομιμοποιούμε» δια της ψήφου, να περιμένετε και τα χειρότερα!!!

Αυτά είχα να πω, συνάδελφοι, γιατί είναι εύκολο να επιλέγεις την αβασάνιστη γενικόλογη και δίχως κρίση και διάκριση επίρριψη ευθυνών σε άλλους. Το δύσκολο και το τίμιο είναι να λες «ποιοι είναι αυτοί» (οι Άλλοι) και «τί κάνω εγώ για αυτό;».

Κώστας Πετκόπουλος αναπληρωτής δάσκαλος

88η Γενική Συνέλευση ΔΟΕ - Video

 
 
 

Τελευταίες ανακοινώσεις ΔΗ.ΣΥ.

Παρουσίαση βιβλίου με την ιστορία της ΠΑΣΚ

3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νέων Στελεχών Φωτογραφικό υλικό

Κύλιση στην Αρχή
X

Right Click

No right click